Bloggaaminen harrastuksena ja työnä

Viime vuosikymmenten aikana tapahtunut teknologinen kehitys on mullistanut monien eri alojen tavat tehdä työtä. Internet on myös synnyttänyt valtavan määrän uusia työpaikkoja, ja yhä useampi työntekijä tekeekin ainakin osan töistään internetin avulla kotikonttorissa. Tässä artikkelissa kerromme bloggaamisesta, sen eri muodoista ja bloggaajan mahdollisuuksista tienata blogillaan lisätuloja. Jos bloggaaminen kiinnostaa, lue siis ihmeessä lisää.

Blogien eri tyypit

Blogeja luokitellaan eri tavoin eri tarkoituksia varten. Luokkien rajat eivät ole mitään tarkkoja, ja toisaalta jotkut luokittelut ovat osittain päällekkäisiä. Myös blogin luonteeseen kuuluu, ettei sitä voi määritellä yksiselitteisesti tai tyhjentävästi.

Suurin osa blogeista lienee henkilökohtaisia blogeja, joissa kirjoittaja avaa elämäänsä päiväkirjamaisesti. Päiväkirjan kaltaisista teksteistä koko blogigenre sai alkunsa, joten ei ihme, että henkilökohtainen kirjoitustapa tuntuu monista luontevalta. Tekstien lomaan voi lisätä kuvia ja videoita, ja halutessaan blogin voi suojata siten, että vain salasanan tietävät henkilöt pääsevät lukemaan tekstejä.

Teemablogit keskittyvät nimensä mukaisesti tietyn teeman ympärille. Suosittuja blogiteemoja ovat muoti ja kauneus, perhe-elämä sekä fitness-urheilu. Blogien lukemisesta voi hakea inspiraatiota omaan harrastukseen joko säännöllisesti tai satunnaisesti. Teemabogeista voi löytää hyödyllisiä vinkkejä erikoisempiinkin tilanteisiin, esimerkiksi lastenjuhlien tai naamiaisten järjestämiseen. Jos haluat esimerkiksi löytää parhaat naamiaisasut, saatat löytää hyviä vinkkejä jonkin juhlajärjestäjän blogista.

Asiantuntijablogeja kirjoittaa tietyn alan asiantuntija, ja teemablogeihin verrattuna sisältö on usein asiapitoisempaa ja rajatumpaa. Esimerkiksi opettaja saattaa pitää blogia, jossa hän jakaa kokemuksiaan erilaisten toiminnallisten menetelmien hyödyntämisestä oman oppiaineensa opetuksessa. Ravintoterapeutti puolestaan saattaa jakaa ravitsemukseen liittyviä vinkkejä ja tutkimustietoa ja tarjota blogin kautta ihmisille kanavan myös kysymysten esittämiseen.

Kuka voi blogata?

Blogi on erittäin demokraattinen julkaisualusta, sillä käytännössä kuka tahansa voi aloittaa bloggaamisen. Huimia teknisiä taitoja ei tarvita, sillä suurin osa valmiista blogialustoista on erittäin helppokäyttöisiä. Käytännössä siis aloittaaksesi bloggaamisen tarvitset vain tietokoneen, nettiyhteyden ja jonkin verran taitoa ja halua kirjoittaa.

Blogit poikkeavat toisistaan, kuten jo todettu. Jos päivität verkkosisältöjä myös työsi puolesta tai toimit asiantuntijatehtävissä, henkilökohtaisen blogin kuvauksessa on tärkeää ilmaista, että kyse on nimenomaan henkilökohtaisista mielipiteistäsi. Esimerkiksi poliitikot ovat käytännössä töissä koko ajan ja heidän henkilökohtaiset mielipiteet näkyvät myös siinä politiikassa, jota he tekevät, mutta kaikissa muissa ammateissa henkilöllä on oikeus yksityisyyteen ja henkilökohtaisen blogin pitämiseen.

Voiko blogilla tienata?

Säännöllisin väliajoin lehdet uutisoivat suosittujen bloggaajien huimista tuloista, mutta tulotietoihin kannattaa suhtautua maltillisesti. Harva bloggaaja kirjoittaa työkseen tai ainakaan tienaa riittävästi rahaa blogityöllä. Realistinen tulo-odotus onkin lähinnä sivutulojen verran tai vaikkapa täydentämään kotihoidontukea tai äitiyspäivärahaa.

Miten blogilla sitten voi ansaita rahaa? Lähtökohta on se, että tehdäkseen blogilla rahaa, kirjoittajan on ensin saatava blogilleen riittävästi seuraajia. Tämä edellyttää yleensä vähintään kuukausien, jopa vuosien säännöllistä ja riittävän laadukasta sisällöntuotantoa. Uusia tekstejä ei tarvitse julkaista päivittäin mutta toisaalta liian harva ja epäsäännöllinen julkaisutahti saattaa karkottaa lukijat. Kun blogilla on riittävästi lukijoita, voi bloggaaja hankkia lisätuloja mainosten avulla tai tekemällä muuten yhteistyötä yritysten kanssa. Käytännössä tämä saattaa tarkoittaa esimerkiksi tuote-esittelyjä tai yrityksen tuotteiden testaamista käytännössä.